onsdag 5 maj 2010

Little Pig - helstekt kotlett i gryta


Dale Hawkins sjunger "Little Pig" passande nog eftersom det är läge för en redig varmrätt, ni vet den där sorten man fick hemma och mådde så jäkla bra av. Sås och potatis, ja och kött, är en hörnsten i matlagningen. Jag kör köttet i gryta, då jag tycker att det blir så jäkla gott när det är helt genomkokt. Dessutom blir det en fin bas till såsen.
Köttet är en bit kottlettrad. I detta fallet med svålen kvar på (oops där förlorade vi några läsare till "Ruccola-bloggen") och den får vara på. Men färskt kött vill man ha. Riktigt färskt. Inte lite småklibbig köttsaft och en armhålelukt á la plastförpackat på lilla kvartersbutiken. Vi köper gärna på Ica i Klagstorp som har Söderslätts bästa charkdisk.

Hysta ner i en oljestinn gryta och bryn alla sidor så du stänger in saften. Sedan skickar du ner lite lök, äpple, lagerblad, krydd/vit/svartpeppar och salt. Fikon är inte fel. Sedan låter vi det stå på plattan i tre timmar. Kolla av så att det inte blir för varmt.

OK, så du har redan skalat potatis och kanske kryddat upp rödkålen (råriven potatis, kummin, äpplemos...) och floppat ner lite små gröna ärtor i en kastrull. Då har du gott om tid att kolla in mer Rockabilly.
Varför inte känna in 70-talsbandet Crazy Cavan när de kör "Both wheels left the ground"? Ös på så det hörs in i grytan!

Och om du kan måtstå att hoppa upp på bågen och ge dig ut och du dessutom har hackat allt kan du kolla på en annan 70-tals revival-rockare som slår sönder ett piano: Freddie "Fingers" Lee, som gjorde "One Eyed Boogie Boy" så det skrek Jerry Lee om det på den tiden:

Haallåå! Fastna inte i rocken. Det är dags att göra såsen. Bryn ett par matskedar vetemjöl i ca 50g margarin så du får en bra redning. Ta ut köttet och låt det vila. Släng sedan ner redningen i grytan och fånga upp smaken. Colorit-soya så klart, salt och peppar efter smak. Kanske lite tomatpuré?
Sila såsen om du vill ha den fri från bitar och servera sedan allt på en gammelvit Hutschenreutertallrik.

Ät dig tillbaka till 1973 och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar